Mėnesio archyvas: 2014 m. spalio mėn.

Kas daro įtaką vertimo kokybei?

Turbūt nė vienas verslininkas ar asmuo, dirbantis su tarptautine rinka susijusį darbą, nedrįstų paneigti vertimų kokybės svarbos verslui. Netinkamai išversta dokumentacija gali ne tik pabloginti bendrovės reputaciją, bet ir turėti rimtų finansinių ar net teisinių pasekmių. Dauguma biurų, teikiančių profesionalias vertimo paslaugas, pabrėžia vertimo proceso planavimo svarbą kaip vieną iš pagrindinių vertimo kokybės užtikrinimo faktorių.

vertimo kokybeDažniausiai vertimo įstaigos mini vertėjo kompetenciją ir vertimą organizuojančio biuro atsakomybę kaip svarbiausius dalykus tekstų transformavimo iš vienos kalbos į kitą kokybei užtikrinti. O kaip vertimo užsakovo ir biuro komunikacijos svarba ar žinių, reikalingų kokybiškam vertimo procesui užtikrinti, trūkumas? Neretai, net ir labai stengdamasis atlikti kuo tinkamesnį vertimą, minėtas biuras nepasiekia geriausio rezultato vien dėl nesusikalbėjimo su klientu: neišsiaiškinęs, ko užsakovas tikisi iš vertėjų, koks vertimo darbų rezultatas jam reikalingas ar tarpusavyje nesuderinę terminologijos bei kitų vertimo niuansų.

Tad vertimo procese ypač svarbus yra planavimas, kurio metu užsakovas įsitraukia (yra įtraukiamas) ir aktyviai dalyvauja vertimo procese. Kuo didesnis vertimo projektas ir trumpesnis jo atlikimo terminas, tuo planavimas ir minėtas komunikavimas su užsakovu bei pastarojo įsitraukimas į procesą tampa aktualesni.

Vos gavus užsakymą versti didelės apimties ar itin sudėtingą tekstą, turėtų būti pradedami štai tokie parengiamieji darbai:

  • suformuojama konkreti vertėjų ir redaktorių komanda,
  • planuojami vertimo proceso etapai, siekiant pateikti kuo kokybiškesnį rezultatą.

Jei to nebus padaryta, vertimų biurui gali kilti keblumų dėl nepasiruošusių ar netinkamų konkrečiam darbui (neturinčių reikiamų specifinių žinių ar patirties tam tikroje srityje) vertėjų, kuriems prireiks daugiau laiko susipažinti su versti reikalingu tekstu ar susiieškoti papildomos informacijos tam tikra tema, taip pat gali išaugti netikslumų rizika – visa tai sąlygoja galutinio vertimo rezultato kokybę.

Turbūt ne vienas profesionalias vertimų paslaugas teikiantis biuras, galėtų pasidalinti patirtimi dėl užsakovų nepasitikėjimo minėtomis įstaigomis bei jų kalbos specialistų komanda. Tokie klientai vertimui palieka mažiau laiko nei minimaliai jo reikia profesionaliam teksto transformavimui iš vienos kalbos į kitą atlikti, sau pasilikdami nemažą laiko rezervą – redagavimui ar apsaugai nuo vėlavimų. Bet taip besielgdami patys užsakovai sąlygoja prastą vertimo kokybę – profesionalūs vertėjai, turėdami per mažai laiko, neretai pervargę, visomis pastangomis stengiasi atlikti darbą sutartu laiku, bet tuomet natūraliai išauga žmogiškųjų klaidų grėsmė.

Kiekvieno profesionalias vertimo paslaugas teikiančio biuro projektų vadovas patvirtintų, jog preliminariai vienas patyręs kalbos specialistas per valandą gali išversti apie 1 puslapį teksto iš jam žinomos srities, tokias pat laiko sąnaudas užima atlikto vertimo redagavimas ir koregavimas. Žinoma, nevalia pamiršti, jog jei didelės apimties vertimo projektas neretai dėl laiko stokos ar kliento spaudimo atlikti kuo skubiau yra padalijamas keliems vertėjams, išversto teksto redagavimas ir koregavimas užims daugiau laiko nei įprasta, stengiantis suvienodinti skirtingų vertimo specialistų kalbą.

Taip pat svarbu yra terminologijos žinojimas ir naudojimas. Bene kiekvienas vertimais besiverčiantis biuras siekia kalbėti „užsakovo kalba“, t. y. vos gavus vertimo užsakymą, dar projekto vertimo parengiamojo etapo metu, kliento prašoma pateikti turimą dokumentaciją, kuri būtų susijusi su būsimu vertimu, sudarytus terminų žodynus arba (jei užsakovas verčiasi pirmą kartą) anksčiau atliktus vertimus, kurių kokybė užsakovų lūkesčius patenkino. Gauta informacija analizuojama, siekiant suvienodinti pateiktame tekste ir vertime esančią terminologiją, taip užtikrinant maksimalų užsakovo lūkesčius pateisinimą. Jei vertimo prireikia nuolatiniam užsakovui, tikrinami anksčiau konkrečiam klientui verstų darbų archyvai, kur atrenkama naudinga, būsimus vertimo darbus palengvinsianti ir paspartinsianti informacija.

Turbūt kiekvienas vertėjas patvirtins, kad vertimui itin svarbi ir originalaus teksto kokybė, kai su projektu dirbančiam vertėjų būriui pateikiama visiškai aiški ir suprantama teksto prasmė (nelikę klaidų, nenuoseklumų, tekstas aiškiai įskaitomas ir t. t.). Tai sutaupys laiko tiek vertėjams, tiek užsakovui bei užkirs kelią daugeliui galimų klaidų ar nesklandumų.

Taigi, vertimas ir jo projekto valdymas yra kompleksinis darbas tiek valdymo, tiek bendradarbiavimo aspektu. Tad kokybiškiausio rezultato sulaukia tie užsakovai, kurie jau turi išsirinkę nuolatinį, patikimą ir laiko bei darbų patikrintą vertimų partnerį. Šiuo atveju net ir skubiai prireikus vertimo, netenka gaišti laiko ir gadinti nervų kokybiškas paslaugas teikiančių vertėjų paieškai, be to, rizika gauti netenkinančios kokybės vertimo projekto rezultatą yra kur kas mažesnė.

Skaityti toliau

Prezervatyvai Durex – puikus pasirinkimas

Prezervatyvai Durex – tai vienas dažniausių pasirinkimų, nes šis gamintojas per ilgus gyvavimo metus jau užsitarnavo pasitikėjimą, ir tikrai neretai nusprendžiama pasirinkti būtent tokius prezervatyvus.

prezervatyvai DurexTai tikrai nekelia nuostabos, kadangi paprastai yra norima, kad prezervatyvai būtų iš tiesų kokybiški, ir būtų galima būti užtikrintiems, kad jie apsaugos nuo lytiškai plintančių ligų bei nepageidaujamo nėštumo.

Durex prezervatyvų pasirinkimas yra tikrai labai didelis, todėl kiekvienas galės atrasti tokį variantą, kuris būtų pats tinkamiausias. Pavyzdžiui, apsilankius internetinėse parduotuvėse, kuriose yra parduodami Durex prezervatyvai, galite rasti tikrai nemažai jų rūšių, o taip pat svarbu ir tai, kad jūs galėsite rinktis įvairių rūšių prezervatyvus po vieną ar kelis vienetus – visai nebūtina pirkti visos prezervatyvų dėžutės.

Turbūt nereikia net sakyti kad tikrai dažnais atvejais norima sutaupyti pinigų, tačiau tai nereiškia, kad reikėtų pirkti prastesnės kokybės prezervatyvus – paprasčiausiai jų galima įsigyti internetu, nes čia jų kainos paprastai visada yra mažesnės. Kadangi čia galima rinktis prezervatyvus ir po vienetą, galima įsigyti tikrai nemažai skirtingų rūšių prezervatyvų, o tai tikrai nekainuos brangiai.

Pirkti prezervatyvus tikrai ne visada yra jauku, tad pirkti juos internetu iš tiesų gali būti pats geriausias pasirinkimas. Čia galima užsakyti prekių, sugaištant visai nedaug laiko, ir galite būti užtikrinti, kad čia rasite iš tiesų gausų įvairių prekių pasirinkimą, tad tikrai galėsite išsirinkti tokių prekių, kurios galėtų geriausiai pateisinti jūsų lūkesčius.

Paprastai internetu perkamų prekių ilgai laukti netenka, ir jos yra pristatomos vos per kelias dienas. Paprastai prekės pakuojamos į diskretiškas pakuotes, tad galima nesibaiminti, ar kas nors žinos, kas yra perkama. Net ir tuo atveju, jei užsisakysite siuntinį į darbovietę, galėsite būti tikri, kad niekas nesužinos, kokį siuntinį jūs gavote, taigi, dėl to tikrai galite būti ramūs.

Nors šiandien įvairių gamintojų pasirinkimas yra ne toks ir mažas tačiau prezervatyvai Durex yra vieni populiariausių – šis gamintojas jau yra užsitarnavęs pasitikėjimą, tad nieko nuostabaus, kad tikrai nemažai žmonių renkasi būtent šį prekės ženklą.

Mikroautobusų nuoma Vilniuje

mikroautobusų nuoma VilniujeMikroautobusų nuoma Vilniuje siūloma daugelyje įmonių. Tai patogu daugeliu atveju. Jums nereikės rūpintis, jei planuojate iškyla su draugais. Tai geras sprendimas vestuvėms, krikštynoms ar kitoms šventėms, kada reikia pasirūpinti svečių kelione į namus. Išsinuomoję mikroautobusą galite keliauti ne tik Lietuvoje, bet ir į kitas šalis. Jums tereikia pasirinkti transporto priemonę ir suderinti viską su nuomotoju. Nepamirškite, kad pageidaujamas mikroautobusas jūsų pageidaujamu laiku gali būti užimtas. Rekomenduojama rezervuoti iš anksto. Pasirinkę transporto priemonę įsitikinkite, kad ji yra tvarkinga, svarbu, kad būtų patogi, ypač jei kelionė trūks ilgai. Įmonė, kuri siūlo nuomotis transporto priemones yra ne viena, tad rinktis tikrai turite iš ko. Nemažai informacijos galite rasti internete. Tereikia suvesti į paieškos laukelį reikiamus raktažodžius. Norėdami išsinuomoti mikroautobusą Vilniuje visada atkreipkite dėmesį ne tik į tai, kaip atrodo transporto priemonė, bet ir į aprašymus. Prie kiekvieno mikroautobuso nuotraukos turėtų būti nurodyta: · Koks yra variklis. · Kokie yra pagaminimo metai. · Kiek keleivių gali važiuoti vienu metu. Paprastai būna aštuonios vietos, neskaičiuojant vairuotojo. · Kokia bagažinė. Tai labai aktualu, jei vykstate į tolimą kelionę ir norite pasiimti bagažą. · Kokios yra kuro sąnaudos. · Kokia kuro rūšis naudojama (benzinas, dyzelinas ar kita). · Ar yra kondicionieriai bei papildomas šildymas. Važiuojant vasarą svarbu yra, kad nebūtų karšta. Žiemą kiekvienas nori, kad transporto priemonėje būtų šilta. Tai, bene, pagrindiniai dalykai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį. Dažnai žmonės, kurie nuomojasi mikroautobusus pamišta apie tai. Kelionės metu galite pasigailėti, kodėl nepasidomėjote. Didelės kuro sąnaudos gali papildomai kainuoti, žinoma, tokia staigmena nėra maloni. Atkreipkite dėmesį kuriais metais mikroautobusiukas pagamintas, nesirinkite senos transporto priemonės, svarbu žinoti, kad nuomojatės tvarkingą. Nei vienas nenori, kad išnuomotas automobilis sugestų kelionės metu. Tokiu atveju išvyką galite susigadinti ne tik sau, bet ir kitiems. Mikroautobusų nuoma Vilniuje, kaip ir kituose miestuose, turi tam tikras sąlygas. Jas nustato nuomojanti įmonė (nuomotojas). Rekomenduojama visada atidžiai perskaityti kokios yra sąlygos. Daugelis prašo užstato už nuomojamas transporto priemones. Mikroautobusai nuomojami tik pilnamečiams. Nuomininkas gali paprašyti pateikti galiojantį vairuotojo pažymėjimą, jei planuoja vairuoti pats. Galite nuomotis mikroautobusą su vairuotoju, daugeliu atveju taip yra patogiau. Jums nereikės nei pačiam vairuoti, nei ieškoti vairuotojo. Viskuo pasirūpins įmonė, kuri nuomoja mikroautobusus.